Besök våra medlemmar:

ARKIV - APRIL 2005

Skärgårdens Bästa Krog finns i Merimasku

Skärgårdens Bästa Krog 2005 heter Rantamakasiini och finns i Merimasku i sydvästra Finland.
Krogen med kockarna Per-Erik Silver och Jukka Arvela vann finalen som hölls på båtmässan Allt för sjön i Stockholm i dag den 9 mars.


Åtta krogar deltog i semifinalen den 8 mars.
De fyra bästa gick till dagens final - Blidö Wärdshus i Stockholms skärgård, Indigo Restaurang & Bar i Mariehamn, restaurang Magasinet i Hangö och Rantamakasiini i Merimasku.
I går gällde det att tillreda en ta-med-rätt som ställde speciella krav på tillredningen.
- En del missade ta-med-momentet. De tillredde goda rätter som serverades på tallrik utan ta-med-möjlighet. Men vi fick också se prov på kreativitet och nyskapande, en av krogarna serverade sin rätt i en fin trälåda, säger juryns ordförande Örjan Klein.

Två rätter
I finalen gällde det att tillreda två rätter - en köttrullad och en skärgårdsdessert.
Vinnarkrogen, Rantamakasiini från Merimasku, valde att göra en lammsteksrulle med karljohanssvamp och tomat och till dessert serverades sufflé på ugnsäpplen och ingefärsglass.
- Vinnarna visade gedigen kunskap i klassisk matlagning och i dess känsliga långkok skapades med hjälp av modern teknik en fantastiskt god rätt som toppades med en helt bländande dessert, löd juryns motivering.

Van vinnare
För Rantamakasiini tävlade krögaren Per-Erik Silver och Jukka Arvela. Silver är en vann vinnare. 1999 var han med i laget som vann samma tävling för Bryggerirestaurang Herman och han har även ingått i finländska kocklandslaget.
- Vinnarrätten var suverän med en fin helhet på tallriken och fina och rena smaker. Köttet var mört och maten ordentligt varm. Vinnarkockarna gjorde inga onödiga fel, de arbetade lugnt och hygieniskt. Det märks att Per-Erik Silver är en rutinerad tävlingskock, säger köksmästaren Lasse Lundqvist i en kommentar. Han var en av medlemmarna i juryn.
Silver själv var givetvis glad över segern.
- En överraskning för oss, så många unga och ivriga kockar var med i år, men allt gick enligt våra ritningar och vi höll tiden, säger vinnaren.

Från Åland
På andra plats kom Indigo Restaurang & Bar i Mariehamn med Björn Ekstrand och Åsa Karlsson som tävlande.
De fick mycket beröm för sin ta-med-rätt i semifinalen som inspirerats av en Big Mc & Co.
- Men vi gjorde den på vårt eget speciella sätt. I stället för en baconhamburgare gjorde vi en baconinlindad kycklingklubba. I stället för pommes frites gjorde vi crostini i en pommesficka och i stället för tomatketchup i påse gjorde vi en tomatsalsa i kopp bland en del annat, berättar Björn Ekstrand.
Det var första gången Indigo var med i tävlingen och finalplatsen kändes som en seger i sig.
- Vi är mycket nöjda med vår silverplats. Rantamakasiini gjorde en mycket bra tävling och är en värdig vinnare, säger Ekstrand.
På tredje plats i finalen kom restaurang Magasinet från Hangö med Hanna Suonpää och Petri Majuri och på fjärde Blidö Wärdshus med Kom Johannesson och Oscar Erixon.
- Mitt mål när jag helt tog över Magasinet var att vi skulle vara i finalen nästa år. Det målet nådde vi redan i år och det är jag mycket glad över, säger Magasinets krögare Nixu Knichter.

Förskjutning
Med den här vinnartrion har tyngdpunkten i tävlingen förskjutits från Stockholms skärgård österut till Åland och sydvästra Finland. Fjolårets vinnare, Utö Värdhus i Stockholms skärgård, fick enligt nygamla regler inte vara med i år.
Juryns ordförande Örjan Klein brukar varje år säga att nivån har höjts ytterligare ett snäpp jämfört med fjolårets tävling. Det säger han även i år och får medhåll av domarkollegan Bengt Sjöström.
- Det har blivit jämnare. Medelnivån på bidragen i år var den bästa hittills.


(Bilden: Vinnarlaget Jukka Arvela och Per-Erik Silver flankeras av jurymedlemmarna Lasse Lundqvist till vänster och Örjan Klein.)Mer information ger Marika Sundqvist, operativt ansvarig för Skärgårdssmak, tel + 358 40 726 1746
www.skargardssmak.com

[tillbaka]

April 2005

Nyhetsarkiv

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004