Besök våra medlemmar:

ARKIV - FEBRUARI 2006

Lidö Värdshus är Skärgårdens Bästa Krog

Niklas Svensson och Matthew Kern som tävlade för Lidö Värdshus tog igår hem segern i Skärgårdssmaks kocktävling Skärgårdens Bästa Krog 2006.

Matthew och Niklas, Lidö

I tisdags hölls semifinalen i Skärgårdssmaks kocktävling Skärgårdens Bästa Krog på mässan Vene 06 Båt i Helsingfors. Då gällde det att laga en varmrätt på gädda och de fyra bästa - Lidö Värdshus från Roslagen i Sverige, Makasiini från Hangö i sydvästra Finland, Bryggerirestaurang Herman från Åbo i Finland och Silverskär från Åland - gick till finalen som avgjordes igår, onsdag. I finalen gällde det att tillreda två rätter - en förrätt med Karl Johanssvamp som huvudingrediens och en varmrätt där kockarna skulle tillreda lamm på tre olika sätt.

 

Grönsaker
Det blev en tät och spännande final där Lidö Värdshus med kockarna Niklas Svensson och Matthew Kern drog det längsta strået. Enligt juryn med krögaren Örjan Klein som ordförande hade de både den bästa helheten.

- Av ädla råvaror har de båda skapat rätter med fräschör och balans. De har skapat en härlig kombination av modern gastronomi och nutrition lyder juryns motivering till segern. Örjan Klein påpekar att laget använde mest grönsaker av alla och överlag vill han se mera grönt på tallrikarna. -Grönsaker är vackra, nyttiga och goda påpekade Klein.

 

Övat mycket

På andra plats kom Makasiini från Hangö med kockarna Petri Majuri och Fredrik Lundqvist och på tredje plats kom Bryggerirestaurang Herman med kockarna Mikko Rannikko och Toni Knuutila. På fjärde plats kom Silverskär med Christian Sveholm och Fredrik Lundberg.

 

Vinnarkockarna Niklas Svensson och Matthew Kern var förstås glada efter segern. - Vi kom hit för att vinna. Vi är nöjda med vår insats, det gick i stort sett som vi ville och vi är nöjda med smakerna. Av de två är Matthew Kern en vanlig tävlingskock. Han har deltagit i många olika tävlingar och de båda har övat mycket inför den här tävlingen. - Vi har övat och övat, minst 100 timmar var säger Niklas Svensson. I finalen skulle lagen tillreda två rätter, men det var inget problem ansåg vinnarlaget. -Nej, det gick hur bra som helst. Vi skulle gärna ha lagat en efterrätt också säger de.

 

Silverkockarna från Makasiini i Hangö var också nöjda med sin silverplats. - Jag var med ifjol också och då blev det en tredje plats så det här är ett steg bättre. Jag är också medveten om att vi gjorde vissa misstag som drog ner poängen lite säger Petri Majuri.

 

Missade tiden

Flera av finallagen fick avdrag för att de inte klarade den utsatta tiden utan serverade rätterna för sent. - Ofta vill lagen för mycket och komponerar rätter med med många moment. Då ökar risken för felbedömning av tiden. Flera lag fick också poängavdrag för att de serverade köttet för rått konstaterar en av jurymedlemmarna Lasse Lundqvist.

 

En annan i juryn, krögaren Bengt Sjöström från Göteborg, säger att lagen blir bättre och bättre. I år föll  två nykomlingar, som inte tävlat tidigare, bort i semifinalen. - Det brukar gå så när man tävlar första gången. Det är en sak att laga god mat hemma i sitt kök och en annan att tävla inför publik på tid. Nerverna kan spela en många spratt säger han.

 

Tävlingen Skärgårdens Bästa Krog arrangeras av Skärgårdssmak. Ifjol vanns tävlingen av Rantamakasiini i Merimasku, Finland.       

 

Lidös vinnarrätt 

 

[tillbaka]

Februari 2006

Nyhetsarkiv

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004