Besök våra medlemmar:

ARKIV - SEPTEMBER 2006

Alexandra och Agneta bakar Skärgårdens Godaste Äppelpaj

Under helgen som gick arrangerades den årliga Skördefesten på Åland. I samband med denna arrangerade Skärgårdssmak för första gången tävlingen "Skärgårdens Godaste Äppelkaka/Äppelpaj". I tävlingen fanns endast ett krav: äpplena som användes i pajen eller kakan måste vara åländska. Därefter var det fritt fram för att släppa fram kreativiteten. 18 bidrag av olika smak och form lämnades in till tävlingsjuryn. Flera bidrag bjöd på överraskningar i form av udda kryddor och ingredienser. Tre av de arton bidragen var bakade av barn och ett av dessa, 10-årige Linus Aarnio hade till och med komponerat receptet själv!

Första priset gick dock till Alexandra och Agneta Sjöblom och deras "De många goda smakernas äppelpaj". Juryns motivering löd enligt följande: "En orginell och tuggig kaka. En njutning för både ögat och gommen, dessutom en överraskning av nötter och en fräsch yoghurtsås till". Receptet hittar ni nedan och under hösten kommer vi att komplettera hemsidan med andra recept från tävlingen.  

De många goda smakernas äppelpaj:

Rosta lite solrosfrön, sätt i botten av pajformen. Gör en pajdeg av 1 dl havregryn, 100 g smör, 2 dl vetemjöl och 1 dl socker. Kavla ut och sätt över solrosfröna i pajformen. Grädda i 225 grader i 5 minuter. Klyfta Jaspii-äpplen och blanda dem med honung och kanel. Rada dem i pajskalet. Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Laga en toscasmet i en kastrull: 75 g smör, 1 dl råsocker, 75 g hackade nötter (mandel), 2 msk mjölk, 2 msk mjöl. Sjud ihop på låg värme en kort stund. Bred toscasmeten över pajen och grädda allt igen, 200 grader i ungefär 10 minuter.

Låt pajen svalna, den är även god helt kall. Servera med kall ört-yoghurt.

Kall ört-yoghurt:

1,5 dl naturell yoghurt
honung, myntablad, citronmeliss, vaniljarom, kardemumma

Blanda med en mixer, sedan rör man ner turkisk yoghurt (som är tjock) till önskad konsistens.

[tillbaka]

September 2006

Nyhetsarkiv

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004