Besök våra medlemmar:

ARKIV - FEBRUARI 2013

Nya medlemmar och närproducerad mat

Villa Felix i Västanfjärd och Erkas Gården i Iniö är nya medlemmar inom Skärgårdssmak 2013.

 

Villa Felix är beläget i en idyllisk skärgårdsmiljö vid Västanfjärden på Kimitoön och är ett pensionat för mogna vuxna där kunden och kundens välbefinnande är i fokus och där servicen är högklassisk och varmhjärtad. I pensionatet finns 17 rum med totalt 30 bäddplatser. www.villafelix.fi

 

Erkas Gården ligger lämpligt intill Skärgårdens Ringväg på ön Jumo i Iniö skärgård. Erkas Gården bjuder sommartid på B&B-övernattning i bodar och i mormors stuga. På gårdsplanen finns utrymme även för ett par tält och husvagnar. Sommarcafét ät öppet från midsommaren till skolornas öppning.

www.erkasgarden.com

 

Skärgårdssmak är ett företag grundad av Skärgårdens företagare. Krogar och mathantverkare som erbjuder matupplevelser av hög kvalitet med regional matkultur och närproducerade råvaror så långt det är möjligt. Skärgårdssmaks vita våg är en vägvisare till det bästa av Skärgården.

 

Efterfrågan av närproducerat har ökat även i Skärgården

 

-Det finns stora affärsmöjligheter i skärgården inom mat- och måltidsturism, inte minst inom råvaruproduktion och förädling och livsmedel, berättar Skärgårdssmaks styrelseordförande och företagare Tom Lindqvist Kylmäpihlaja Fyr och Erkas Gården. Lägger man till den etiska synpunkten ligger vi i hjärtat av Skärgårdssmak.

 

-Det märks att trenden med närproducerad mat har nått Finland på allvar och att efterfrågan ökar mycket snabbt även i skärgården, säger Nixu Knichter, krögare på ”Makasiini” och ”Fyra Vindars Hus” i Hangö. Aldrig har så många av våra gäster frågat efter lokala maträtter, hur vi lagar maten och varifrån våra råvaror kommer.

 

-Vi har märkt samma trend på Åland, särskilt bland våra finska gäster, säger Henrik Beckman, som driver Glada Laxen på Bärö i Ålands skärgård och initiativtagare till Skärgårdssmak. Äntligen börjar vi se att efterfrågan kommer ikapp Skärgårdssmaks tidiga ambitioner med regional matkultur och mat tillagad från grunden av naturliga och närproducerade råvaror, den bärande idén med Skärgårdssmak sedan starten som EU-projekt 1996.

-Gästerna är nog mer och mer intresserade av vem, var och hur råvarorna är producerade berättar även Jukka Mäki-Kullas från Villa Rainer i Pargas.

 

För mer information om Skärgårdssmak och Skärgårdssmak krogar hittas på www.skargardssmak.com

[tillbaka]

Februari 2013

Nyhetsarkiv

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004